Water

2010-04-14 22:34:07
© f a n n y s a . b l o g g . s e
Kategori: Daily 1 kommentarer
Kom på en sak jag har tänkt inlägga om ett tag nu. Precis som rubriken säger så handlar det om vatten. Ett mål jag har är att verkligen ta det här med att dricka vatten på allvar. Förut drack jag aldrig vatten. Inte ens ett glas om dagen. Nu börjar jag närma mig en liter men är ändå inte där. Och grejen är ju att när man idrottar så bör man dricka 2 liter per dag!

Förra säsongen hade vi en kvinna i laget som jobbar med hälsokost och så vidare. Hon var helt sjukt kunnig om allt och hade bland annat en föreläsning om just vatten för oss spelare. Det var så mycket som man inte visste och man fick sig en tankeställare så det sjöng om det. Visste ni att ett glas cola inte ger en ynka ml vätska till kroppen? Nej, istället tar den ifrån vätska. I cola finns ämnen som inte kroppen känner igen och använder då sina egna vätskor för att få ut den okända. Och för att "kompensera" ett glas cola ska fyra glas vatten drickas. Det var tex en sådan grej som jag inte alls visste.

Nåväl, det finns många skäl till att vatten är en bra grej faktiskt. Här har ni tio exempel!

Träna bättre
En vätskeförlust på bara 2 procent av kroppsvikten, cirka 1 till 1 1/2 liter vatten, minskar prestationsförmågan med upp till 20 procent. Att svettas vid fysiskt arbete är nödvändigt för att kyla ner kroppen, men svetten tömmer samtidigt kroppen på vätska. En australisk undersökning av en grupp manliga idrottare visar att ju bättre vätskebalans idrottare har, desto längre tid ligger kolhydratdepåerna kvar i musklerna.

♥ Få bukt med smärtorna
Börja med ett glas vatten när du har huvudvärk, orsaken kan vara vätskebrist. Är det nödvändigt med smärtstillande medel så drick mycket vatten till. Många smärtstillande tabletter sätter magens slemhinna på hårda prov och då kan huvudvärken förvandlas till magvärk i stället. Massor med vatten förtunnar och sprider medicinen i magen. Baksmälla efter en krogsväng beror oftast på uttorkning. Spara på tabletterna och drick massor av vatten innan du lägger dig!

Undvik förkylningar
Slemhinnorna i mun, hals och näsa är välförsedda med antikroppar som bekämpar de virus du andas in eller får i dig via mat och dryck. Får du inte i dig tillräckligt med vätska torkar slemhinnorna ut och blir mottagliga för infektioner som kan orsaka förkylningar, halsfluss och hosta

Gå ner i vikt
Skickar din mage signaler om hunger kan det lika väl vara törsten som gör sig påmind. Ett glas vatten kan snabbt hjälpa dig att hålla hungerkänslan i schack till nästa måltid. Massor med isvatten varje dag kan leda till att du på sikt går ner i vikt. En vetenskaplig undersökning visar att fyra liter isvatten om dagen kan ge en viktförlust på ett halvt kilo i månaden. Det beror inte bara på att vattnet tar plats i magen så att hungerkänslan minskar, utan också på att organismen förbrukar cirka 125 kalorier på att värma upp vattnet till kroppstemperatur.

Res utan obehag
Det är inte bara tidsskillnaden som orsakar trötthet och svullna ben under en lång flygresa. Det är också den torra luften i planet som närmast suger vatten ur kroppen så att du torkar ut. Luften ombord innehåller mindre syre och därför är det svårare att andas och vätskeförlusten ökar. Drick ett extra glas vatten innan du går ombord och drick minst ett glas vatten i timmen - så rör du också på dig när du ska gå på toaletten. Undvik drycker med koffein och alkohol eftersom de är vätskedrivande.

Slipp förstoppning
Massor med vatten hjälper kroppen att utnyttja fibrerna i maten på ett bättre sätt så att du slipper förstoppning. Fibrerna i maten behöver vatten för att fungera i tarmsystemet. En del fibrer löses i vattnet och bildar en geléaktig massa som underlättar matsmältningen. Andra är olösliga men suger ändå vätska till sig när de passerar tjocktarmen.

Vackrare hud och hår
Massor av vatten inuti är lika viktigt för huden som all världens lotioner och krämer utanpå. Hudceller som är välfyllda med vatten håller huden mjuk, fuktig och vacker. Under mer krävande fysisk aktivitet stimulerar svetten dessutom oljeproducerande körtlar i hårsäckarna att utsöndra olja och det bidrar till att håret inte torkar ut utan håller kvar fukten.

Få hjärnan i toppform
En mycket vanlig orsak till trötthet är vätskebrist. Uttorkningen verkar förslöande på din koncentrationsförmåga, koordinationsförmåga och reaktionstid. Känner du dig slö och okoncentrerad så drick ett eller ett par glas vatten - det finns stora chanser att det hjälper.

Förebygg njursten
Vatten i stora mängder förebygger smärtsamma njurstensanfall, hävdar amerikanska specialister. Genom att öka vätskeintaget förtunnas urinen och motverkar att det bildas saltkristaller som med åren utvecklas till njursten.

Snygga muskler
Vatten ger fasta muskler. Muskler består primärt av vatten, inte av protein som många tror. Därför är det viktigt att dricka vatten för att bibehålla fasta muskler.

Källa: www.iform.se (kan rekommendera tidningen också)


Kanske lite mycket text, vad vet jag. Jag tycker dock att det är ganska bra anledningar till att iallafall ge det ett försök. Jag har börjat tänka på detta de senaste dagarna bara och försöker alltid att ha ett glas vatten eller en flaska tillhands. Det bästa är om man går och tar ett par klunkar då och då (ganska ofta) istället för att hälla i sig en liter åt gången. Då rinner det i princip rakt igenom och så är vätskan borta lika snabbt som man hällde i sig den.

Så, för er som precis som jag inte har varit någon vattentjusare kanske ska lägga detta på minnet. Det tänker jag göra!

Kommentarer
Postat av: julia fredin

Svar: Ja, den är helt underbaar! :')

2010-04-15 @ 08:50:35
URL: http://fredin.devote.se

Kommentera inlägget:

Skriv ditt namn här ♥
Kommer du tillbaka?


Din mailadress (publiceras ej)


Din bloggadress



Skriv din kommentar här


Trackback

FANNY SANDSTRÖM
Ålder: 19 år
Bor: Timrå
Intressen: Fotografering, inredning & träning
Gillar: England, ljumma sommarkvällar, långpromenader, pastellfärger, musik, choklad och att resa.
Ogillar: Egoister, stress, känslan av att inte räcka till, tjafs, skryt & dåliga dagar.
Drömmer om: Att bo i England & driva mitt eget företag med något jag verkligen brinner för. Om att bo i ett stort, ljust hus med öppen planlösning och lantlig inredning.

I bloggen får du läsa om mina tankar, bilder och dagar i allmänhet. Hoppas du får en trevlig stund ♥